Top 6 mining pools voor Ethereum

Een mining pool is een groep van miners die tezamen de rekenkracht van hun computers bundelen. Het doel van een mining pool op Ethereum is het makkelijker te maken om blocks te genereren. Alle leden van een mining pool delen de beloning in Ether (ETH), afhankelijk van hoeveel ze hebben bijgedragen aan het minen.

Update 2022: Ethereum is inmiddels over op Proof of Stake en mining is niet meer mogelijk. Je kan dus alleen aan Ether staking doen of je kan een alternatieve munt minen.

Er zijn inmiddels veel gebruikers die besluiten mee te doen aan een mining pool. Het wordt je namelijk steeds moeilijker gemaakt om alleen actief te zijn als miner. Je hebt daar tegenwoordig hele dure computerapparatuur voor nodig, om nog maar te zwijgen over hoeveel energie het je zou kosten. Mining pools zijn dus een eenvoudige, sympathieke manier om toch nog wat bij te verdienen met minen. Dit is uiteraard afhankelijk van de huidige Ethereum koers.

De mining pools voor Ethereum zijn voor iedereen beschikbaar. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken en je kunt beginnen. Er zijn echter wel verschillen per mining pool. Dan kun je met name denken aan de manier waarop je de beloning krijgt uitbetaald. We geven je de top 6 mining pools van dit moment, met een kleine beschrijving van iedere mining pool.

1. Ethermine

Dit is op moment van schrijven de meest krachtige pool als je naar hash power onder alle mining nodes kijkt. Ook is het veruit de meest populaire mining pool en heeft het netwerk een groot aantal servers. Het maakt gebruik van een PPLNS betaalsysteem. Je moet minimaal 0.1 Ether (ETH) gebruiken om coins op te nemen en ze vragen een toeslag van 1%.

2. F2Pool

Inmiddels is dit een van de meest belangrijke Ethereum mining pools. Dat mag ook wel, want ze zijn al sinds april 2013 actief. In vele grafieken en lijstjes wordt deze pool als nummer 2 gepresenteerd. De gezamenlijke mining nodes zijn goed voor meer dan 200 TH aan gebundelde hash power. F2Pool maakt gebruik van twee verschillende betaalsystemen. Dat zijn PPS en PPS+. Bij PPS wordt een opnametoeslag van 3% gevraagd en bij PPS+ is dat 2%. Ook bij deze mining pool is het zo dat je minimaal 0,1 Ether (ETH) moet gebruiken om coins op te kunnen nemen.

3. Hiveon Pool

Hiveon Pool is een platform waar je op een efficiënte en effectieve manier deel kunt nemen aan de mining pool. Het kent een zeer eenvoudig ingericht configuratiesysteem waarmee je alle mining activiteit gemakkelijk kunt monitoren. Het is de op twee na grootste mining pool die actief is op de Ethereum blockchain op moment van schrijven. Ook Hiveon Pool maakt gebruik van een PPS+ systeem voor betalingen. Het leuke is dat het geen toeslagen heeft over het opnemen van valuta. Wel moet je net als de eerdere voorbeelden minimaal 0,1 Ether (ETH) gebruiken om coins op te kunnen nemen.

4. Poolin

Dit is een van de mining pools waar mensen veel van verwachten. Een van de voordelen ervan is dat je er de dagelijkse winst mee kan voorspellen door te kijken naar de gezamenlijke hash power. Ook krijg je op het platform berichten over hoe vaak er block gegenereerd worden. Maar ook over de moeilijkheidsgraad van de berekeningen en de beloning die je als gehele mining pool krijgt (in Ethereum én andere coins) voor het voltooien van een nieuw block. Ook Poolin heeft een PPS+ betaalsysteem en het platform vraagt 1% commissie. Een verschil met eerder genoemde pools is dat ze een minimum van 0,2 Ether (ETH) hebben voor het opnemen van coins.

5. 2Miners

Dit is een vrij bijzondere mining pool. Je kunt je er namelijk uit laten betalen in Bitcoin (BTC) en NANO. Bij de meeste mining pools kun je je beloning alleen maar in Ether (ETH), de native coin van Ethereum, ontvangen. Het heeft een PPLNS type betaalsysteem en heft een commissie van 1%. De hoeveelheid Ether (ETH) die je nodig hebt om coins op te nemen is echter behoorlijk laag, namelijk: 0,0005.

6. Nanopool

De laatste mining pool van deze top 6 is gek genoeg een van de eerste mining pools ooit. Op het platform van Nanopool kun je veel interessante gegevens nalezen. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel (en welke) blocks er in de afgelopen 24 uur zijn gemined. Ook vind je er informatie over de miners die op dat moment actief zijn met een block. Het heeft een PPLNS type betaalsysteem en vraagt om een commissie van 1%. Voor het doen van een opname heb je een minimum van 0,05 Ether (ETH) nodig.