Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin

Home/Het verschil tussen Ethereum en Bitcoin

Hoewel er heel veel verschillende cryptocurrencies bij zijn gekomen sinds het ontstaan van Bitcoin in 2009, wordt Ethereum vaak genoemd als “Bitcoin’s grootste rivaal.” Vitalik Buterin, Ethereum’s oprichter, zag in dat Bitcoin’s onderliggende blockcahin technologie oneindig veel mogelijkheden zou kunnen bieden buiten het door Bitcoin gestelde doel van finaciele transacties. Toch miste hij de praktische mogelijkheden om dat met de Bitocin blockchain te doen. Dus besloot hij en zijn team een eigen blockchain te ontwikkelen: Ethereum.

Wat zijn nu dan precies de verschillen tussen Ethereum en Bitcoin?

Geschiedenis en Doel

Bitcoin is in 2009 ontstaan met als doel een alternatief te bieden voor de door overheden uitgegeven valuta, zoals de euro en de dollar. Het primaire doel van Bitcoin was – en is nog steeds – om gebruikers in staat te stellen om geld te wisselen zonder een tussenpersoon (zoals een creditcard bedrijf of een bank). Elke bitcoin transactie wordt vastgelegd in een openbare register (blockchain) dat voor transparantie en nauwkeurigheid zorgt.
Ethereum, aan de andere kant, is een platform waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen maken, hetzij al dan niet verwant aan cryptogeld, met een soortgelijke blockchain technologie. Ethereum bestaat uit data – of blokken – die aan elkaar worden geregen om cryptografische transactie registers te creëren – blockchains – die de gegevens beschermen tegen het hacken of bewerken van die informatie.